Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Re:цензії\Що читати?

Re:цензії

15.05.2023|18:02|Буквоїд

Про «Гомункулус» Олега Кришталя

Крім своїх всесвітньо відомих наукових праць, Олег Кришталь написав роман «Гомункулус», який у 2000 році був опублікований у Франції під назвою «Moi et Mon Double» 

Книга наштовхує на роздуми та пошуки сенсів між рядками. Магічні прийоми легко поєднуються з реаліями життя, що захоплює і спонукає до глибоких роздумів поціновувачів творчості Кришталя.

Це один з кращих романів сучасності про залаштунки життя науковців, який точно заслуговує на увагу читачів.

“Гомункулус” — у перекладі з латини — “чоловічок”. Це своєрідний плід фізіологічних дослідів. Читання книги можна порівняти із проходженням квесту людської свідомості: дозрівання особистості головного героя, його роздуми і любовні пригоди розвиваються на тлі нейрофізіологічних роздумів і дослідів, а божественно моральні питання “заводяться” біохімічними механізмами мозку, читач має унікальну можливість подивитися на життя, на любов, на стосунки між статями з дещо несподіваної точки зору.

 Автор каже: «Не виключено, що колись прагнення свободи почнуть виміряти числом яких-небудь рецепторів у мозку». Роман демонструє непереможну силу віри і владу жіночності. Кохана вченого — найкраща пара для нього, і не тільки тому, що вона розумна і сильна, а й тому, що вона постійно його надихає, вірить в нього і кохає. Чуттєвість, елегантність, спритність і доброта – описують жінку мов божественне створіння. Ця жінка найкраща партнерка для відносин, проте чи готовий вчений бути щасливим у цих стосунках? 

Це ніжне тендітне створіння демонструє неймовірну силу жіночності. Кохана рішуча і  збалансована особистість, її система переконань суворо дотримана. Бажаючи якомога повнішого взаєморозуміння з читачем, автор нагадує про імпульси сексуальної псевдоагресивності, які спадають на думку будь-якого чоловіка і які мають програватися, а не придушуватися, тому що придушеними вони можуть набути, як вчать нас психологи, руйнівної сили.

Автор каже:

- Скажи: “я”. 

ВОНО питає: 

- Що це? 

Як пояснити?

Вражає, як швидко ми подорожуємо внутрішнім світом. Віра не встигла ще підігріти у пляшечці молоко, як Співавтор вже побував у горах, де йшов стежиною: з одного боку - скеля, з другого - прірва. Іти було страшно, і він себе спитав: 

- Хіба я не вірю, що пройду?

Лишалося тільки молитися, щоби відповідь була

- Вірю.

Книга справила колосальне враження на тих, хто вже прочитав цей роман, зокрема друзі Олега Кришталя відкрили  відвертого філософа-футуролога романіста.

Геніальні праці часто зʼявляються з-під пера тих, від кого не чекають. Можна все життя вчитися писати, але, якщо немає хисту, створити неймовірний сюжет не вийде. Олег Кришталь живе насиченим яскравим життям і в якийсь момент у нього відкрилося «вікно можливостей», і він створив свій «Гомункулус». Якщо  мудра людина зробила низку наукових відкриттів світового рівня, то що у мозку цього генія? Однозначно Г Е Н І А Л Ь Н І С Т Ь. Насолоджуйтеся книгою, смакуйте геніальність і не втрачайте віру.

Текст підготувала В. В. Чекалюк



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери